středa 19. ledna 2011

Situace se mění každým okamžikem

   Dnešní den sotva začal a já už mám poučení do života. Nikdy nevěř chlapovi v bílém plášti. Jsou to zlotřilí podvodníci, zbaběle se ukrývající za Asklépiovou holí s hadem.

   Ráno bylo kouzelné. Venku padal mokrý sníh, holubi za okny se dožadovali snídaně, svítalo a já vedla diskuzi s ošetřující lékařkou. Snažila jsem se jí vysvětlit, že ve svých pečlivých a přesných záznamech má chybu. Nejsem šestý den po operaci, nýbrž osmý, mám na dnes slíbeno vyndání stehů a na zítra odchod domů. Po krátkém prostudování mé červené složky přiznala omyl, udělala mi radost informací, že výsledky histologie dnes určitě budou, zasedne konsilium, páni doktoři si na mě domluví další strategii, když budu hodná, ona mi osobně vyndá stehy a zítra mohu slavnostně a s fanfárami opustit ústav. S radostným poskakováním jsem ji následovala na vyšetřovnu. Byla rychlá a šikovná, sykla jsem jen jednou, což vzhledem k mému předchozímu varování, že budu řvát jako tur, kvitovala s povděkem.

   Dopoledne jsem byla vyzvána, abych se dostavila na sesternu, že mě tam očekává sám pan profesor, což je tedy velká pocta a mám si pospíšit. Loudala jsem se chodbou a uvažovala, jaké asi jsou výsledky histologie, když se mnou potřebuje hovořit sama hlava místního oddělení a ještě v separé. Velmi brzy jsem měla dostat krásně zabalený dárek ve třpytivém papíře s lesklou mašlí, ukrývající dva páry ponožek. Patolog se laskavě rozhodl, že pod přísným okem mikroskopu žádný nádor, ani jeho nejmenší náznak nevidí. Mé uzliny, děloha, vaječník ani jiný orgán nebyly napadeny a já jsem zdravá jako řípa. Ovšem, byl by tu takový návrh. Vzhledem k tomu, že jsem v břiše nádor měla a to takový, že zhoubný, a to bývají obvykle protivní prevíti, mohla bych zauvažovat nad pozvánkou na několik sezení chemoterapie. Nikdo mě do ničeho nenutí. Pan profesor sám osobně by do toho určitě šel, vrchní sestra, které se sice na názor nikdo neptal, ale měla nutkavý pocit na nevyřčenou otázku odpovědět, taktéž, a předpokládám, že oslovím-li kteréhokoliv zaměstnance na tomto oddělení a v okruhu stopadesáti metrů, budou všichni za jedno. Marně jsem vyzvedávala jeho nedávné sliby - jedna reoperace a odchod. Marně jsem se dovolávala statisticky nízké pravděpodobnosti návratu rakoviny. Tam kde je dnes pět procent, může magická chemoterapie vkrátku vytvořit pouhé jedno. Zásadní rozdíl, opravdu.

   A tak jsem dnes ztratila víru v plané sliby a plně se odevzdala do rukou onkologů. Čeká mě pět ambulantních návštěv, první ještě do konce tohoto týdne, a po nich už nikdy slovo tumor nebo zhoubný neuslyším. To mi nikdo neslíbil, to je mé skálopevné přesvědčení a já nesmím zklamat důvěru, kterou jsem v sebe vložila.

   Aby ten den nebyl tak černý, Matýsek se rozhodl udělat mamince radost. Volal mi J., že poněkud malounko zanedbal dozor nad naším drobečkem, kterýžto se rozhodl, že se na gauči u televize nudí a sám slezl dolů. Čímž upoutal pozornost svého otce, ale ten raději nezasahoval, v očekávání, jaký bude Matyho další postup. Ten, jak tak stál a opíral se o pohovku, došel k názoru, že přeci jen tam nahoře nebylo tak zle a navíc je odtamtud lépe vidět na večerníček. Takže tam prostě zpátky vylezl. Mému životnímu partnerovi spadla čelist a poprosil syna, zda by trik nechtěl zopakovat. Žádný problém. Maťulka prý svou novou dovednost předvádí celkem často, i na vyžádání a s obrovskou radostí nad svými nově objevenými schopnostmi. Je to můj malý superman. J. mi vše natočil kamerou a já se už nemůžu dočkat soboty, mého nového data propuštění, abych tu nádheru na vlastní oči viděla.

21 komentářů:

  1. Drž se, přežilas to doteď, přežiješ i tuhle "sladkou tečku". Kdybys chtěla kontak na našeho homeopata, dej vědět, email jsem vyplnila. Je teda dost vytíženej, takže nevím, ale třeba udělá výjimku. Nám ji udělal, když jsem ho volala poté, co se naše Petra na výletě skácela k zemi a měla epi záchvat (abysme si nemysleli, že jedinej, kdo má problémy, je Vojta).

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, děti vědí, kdy nám mají udělat radost, cítí, kdy to nejvíc potřebujeme...Takže teď už žádné jiné povzbuzení od nás nepotřebuješ, to největší už máš! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluju k výsledku histologie!!!! I přes to, že jste to věděla :o))) je fajn mít to černé na bílém. A Matýsek je šikulka!!! No, je po vás bojovník . Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Martina Drijverová19. ledna 2011 v 17:48

    Ahoj, u nás v rodině se zásadně říká "GRATUL" (můj muž nemá rád dlouhé proslovy). Takže tedy gratul a vydrž další seance - je to přece jen jistější.

    OdpovědětVymazat
  5. Vydrž, Matýskovo vylezení a slezení stojí za pár nocí v nemocnici. Jak píše Míša, je to kluk chytrá a ví kdy mamince udělat radost.

    OdpovědětVymazat
  6. Drž se. 5x, to uteče. Kamarádky šedesátiletá maminka dostala preventivně 3 týdny po pěti, vždy po týdnu s pauzou. Byla úplně v pohodě, jen víc spala. Takže budeš mít omluvenku na dlouhé vyspávání:-)

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, statistika nuda je, má však cenné údaje…, takhle to bude pojištěný. Tak to s těma MUDrama ještě chvilku vydrž, za chvíli poděkujou a odejdou a ještě Ti budou chybět.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuju moc, za sebe i za Maťulku. Jsem teď už na onkologii, ráno dostanu první dávku. Mno, jsem na sebe fakt zvědavá. Domů půjdu snad už v pátek, ale jen dneska se to změnilo 3x, takže dokud nebudu ležet vedle Matyho na gauči, nebudu mít jistotu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. nejhorší je to poprvé. příště už budeš mazák. držím palce.

    OdpovědětVymazat
  10. Koukám, že se tam do tebe zamilovali a nechtějí tě nechat jen tak odejít...asi jim budeš chybět.

    OdpovědětVymazat
  11. Já posílám obrovskou gratulaci .A vlastně dvojitou. Matysek je borec a vy taky!

    OdpovědětVymazat
  12. Moc na tebe?(vás)?  :-) budu zítra ráno myslet.Matýsek je šikula,hned se to všechno musí líp snášet,když máš takovýhle zprávy z domova :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Nedejte se, je jasné, že vás nechtějí pustit, protože by na oddělení už neměli tak veselo. :-) Ale vy jim to natřete. :-) Jo a: statečná, u stehů, kdyby mi to nebylo blbé, vřískám jak siréna. :-))

    OdpovědětVymazat
  14. drzim pesti!!! at ti namichaji nejaky dobry koktejl!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Tak na Tebe celý den myslím a doufám že jenom spíš a spíš, a že všechno proběhlo co možná nejvíc v klidu...

    OdpovědětVymazat
  16. Super, že histologie je negativní, a jistota je jistota, chemo určitě zvládneš a za chvíli už budeš doma!Maty je šikula velikej,jsem moc ráda, že dělá takové pokroky!

    OdpovědětVymazat
  17. Martínkova maminka20. ledna 2011 v 23:16

    Můžu se zeptat...? Nebude mít ta chemoterapie vliv na Matýskovy sourozence? Jak dlouho po infuzích  nebudete smět těhotnět?

    OdpovědětVymazat
  18. no matulka vi jak te potesit :) neboj to zvladnes ;) a za chvili budes nevericne zirat u gauce :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak už jenom 1x :-))) a zítra už uvidíš toho horolezce...

    OdpovědětVymazat
  20. konečně z domu, dámy :-) Maty už se předvedl, je to nádhera!

    OdpovědětVymazat

Poslední

 7. prosince 2021 v 19 hodin a 50 minut narostla našemu Matýskovi křídla.