neděle 26. srpna 2018

Harmonický vztah

   Je mi jasné, že ve chvíli, kdy tento článek odešlu do světa, aby si tam žil svým vlastním životem, Okolnosti se mi vysmějí a všechno bude jinak. Přesto to zkusím a vypíšu si své zamilované srdéčko.

  Nedávno tomu byl rok, kdy jsme si s J. řekli ANO. Ano, po letech až desetiletích soužití na psí knížku jsme se rozhodli náš vztah postavit na legální nožičky, svázat své životy dokumentem s razítkem, okroužkovat své prsty pevnou, chirurgickou ocelí, aby se nikdo nikomu nemohl v tom velkém světě ztratit.

   Po roce a kousek jsem schopna s patřičným odstupem a náležitou objektivitou náš pevný, státem uznaný svazek analyzovat a zhodnotit. Dámy a pánové, je to tady. Recept na harmonické manželství byl nalezen, rovnice je vyřešena.

   Začnu velmi zeširoka, ale žádný strach, já se k ježkovi uvnitř klece dostanu. Dovolte mi citaci z knihy mého oblíbeného autora, syna mého ještě oblíbenějšího autora Roberta Fulghuma, Huntera.

".... jsem Toma požádal, aby mi prozradil onu moudrost, která se za jejich harmonickým vztahem skrývá.
   Vysvětlení bylo velice prosté. Tom s Lucy se hned na začátku dohodli, že si zodpovědnost za rozhodování rozdělí. Oba si řeší svoje a do sféry toho druhého se nepletou, leda jsou o to požádáni a v tom případě je pak jejich názor nezávazný a jenom poradní. Tom mi řekl, že si Lucy vybrala veškerá "jednoduchá rozhodnutí", jak to sama nazvala, a zásadnější problémy jejich společného života přenechala ke zvládnutí Tomovi. To na mě udělalo dojem. Nikdy jsem totiž Lucy nepovažoval za typ ženy, která by jen tak seděla a byla v něčem pasivní. Řekl jsem mu to a Tom se usmál. A pak mi vysvětlil, v čem to spočívá doopravdy.
  Jednoduché problémy byly například: kde budou bydlet, kde pracovat, za co utratí peníze, jak budou vychovávat své 4 syny, jakou barvou natřít dům a jaké koupit auto. A důležitá rozhodnutí se týkala daleko závažnějších aspektů manželského soužití: jaderného odzbrojení, porážky světového komunismu, boje s hladem, podpory střadatelům, světového míru a ozónové díry."

  Tohle se mi líbí. Moc. A pomáhá to. J. slaví na poli mezinárodní politiky úspěchy, s panem Trumpem už je to pěkně nahnuté. A já se taky neflákám, oba kluci dostali nedávno nové brýle.
  Přesto, ač se toto řešení jeví optimálním, jsme náš vztah povýšili ještě o jeden level. Hned na začátku jsme se dohodli, že nikdo nebude nikoho omezovat a každý bude dělat to, co ho baví.
Věřte mi, funguje to.
   J. baví sportovat, hrát počítačové hry, lechtat děti a nechávat prázdné ruličky od toaletního papíru postavené na záchodové nádržce. Já ráda vařím, převlékám postele, nakupuju, vytírám podlahu a vyhazuju prázdné ruličky od toaletního papíru do koše, který stojí hned vedle nádržky. 

  Ve šťastném manželství jde jen o rozdělení rolí a pravomocí. Je fajn, když jeden z páru umí nakrmit myčku, vyprat a usušit dvě várky prádla a vyměnit žárovku, aby ten druhý měl čas obarvit si šediny a viset s kamarádkou na telefonu.
  Myslím, že mám doma toho nejúžasnějšího chlapa na světě.











4 komentáře:

  1. Však ono to je spravedlivé- pan J. má zas doma tu nejúžasnější ženu. Jste skvělí oba. Mějte se co nejlépe, myslím na Vás, kudy chodím... Saša

    OdpovědětVymazat
  2. Tak dodatečně gratuluju a myslím, že máte moc dobře našlápnuto. Jen tak dál :-)
    Olga s Vojtou

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji,jste oba super,kluci maji ty nejlepší rodice,jaké si mohli prat.At se Vám všem daří co nejlépe a plní se vaše přání!!! Klidné a spokojené poslední prázdninové dny přeje Jarka a Kubík

    OdpovědětVymazat

Poslední

 7. prosince 2021 v 19 hodin a 50 minut narostla našemu Matýskovi křídla.