úterý 28. února 2017

Uvnitř

Někdy ho tam vidím. Uvnitř nemohoucího tělíčka, za tváří s prostoduchým výrazem. Dívám se do těch blankytně modrých očí s řasami, které by mu mohla leckterá žena závidět, a cítím pohled toho uvnitř. Normálního, chytrého, desetiletého kluka. Jsou to okamžiky, krátké jako pád hvězdy, doba mezi dvěma mrknutími očí. Jsou vzácné a s přibývajícím časem je jich čím dál tím méně. O to víc si je užívám. A o to víc mi trhají srdce na malé kousky.
Těch pár krátkých vteřin udržuju oční kontakt, až mě pálí víčka. V duchu mluvím s klukem uvnitř, zdravím ho a vysvětluju, že jsem tady a vím o něm. Že tady budu vždycky, ať on bude kdekoliv. Držím Matěje za ruku a hladím jeho dlouhé, po otci zděděné prsty tak, jak to má rád. Jsou to chvíle jen mezi námi dvěma. Nevnímám hukot myčky, žvatlání mladšího syna, zprávy v televizi. Jsem tu se svým synem a mám na něj jen chvíli, než se vrátí zvířecí jekot a epilepsie. Je to zvláštní pocit, sledovat úsměv na dětské tváři a čekat na slova. Tohle jsou vteřiny, kdy se zdá, že se jeho rty pohnou a já poprvé v životě uslyším. Budu vděčná za cokoliv, i když jednoduché "Mami" by mi stačilo na zbytek života. Nikdy se to nestane. Vím to. Ale naděje je to poslední, co mi zbylo. Jsem rozhodnutá držet se jí zuby nehty a doufat při každé sebemenší příležitosti.
Jako je tato. Ta chvilka, kdy cítím, že uvnitř malé, dětské hlavičky je ten, na kterého celý jeho krátký život čekám. Je víc než pravděpodobné, že se nikdy nedočkám. Přesto tyhle okamžiky miluju. Jen mám strach, že jednou se do těch očí podívám a za nimi bude prázdno.

20 komentářů:

  1. Prdlá Prvomatko, moc často takhle vážně nepíšeš..

    OdpovědětVymazat
  2. Uz Vas dlouho ctu a dneska mi to nedalo... Vite neco o usnadnovane komunikaci? Ta by Vam opravdu mohla pomoci setkat se se synem...

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, usnadňovaná neboli facilitovaná komunikace, nebo taky podporované psaní (supported typing) je hodně zajímavá věc.  Dělali jsme ji s Vojtou a ještě občas děláme. Dozvěděla jsem se věci, kterým se mi nechce věřit. Takže, určitě bych to zkusila a interpretaci nechám na tobě, milá PP. Hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
  4. MOC Vám držím palce,ať se jednou dočkáte,věřím,že až se podaří upravit epi,tak se vývoj pohne správným směrem,moooc Vám to přeji.Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Facilitovaná komunikace nefunguje, pozor na to! Výsledkem je (podvědomá) produkce facilitátora. Často to jsou právě věci, kterým se ani nechce věřit, přesně jak píše paní nade mnou. Vy jste inteligentní, tak u vás se snad nebojím, že byste propadla tomuhle bludu.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Díky za názor :-). Nicméně bych nebyla tak rezolutní. Mně se stalo, že mi syn napsal věc, kterou jsem nemohla vědět a která mi pak byla potvrzena jako pravdivá. Moje podvědomí opravdu nemohlo tušit, že paní učitelka chodí na zumbu (popravdě jsem tehdy moc netušila, co to přesně ta zumba je :-D)a Vojta mi napsal "učitelka výuky zumby". A pí učitelka mi druhý den potvrdila, že opravdu vyprávěla kolegyním, že má novou učitelku zumby. A včil jak to teda bylo?  Facilitované komunikaci se věnuje jeden institu Syracuse University v USA, kde získala PhD Jitka Nelb Sinecká, od které jsem se o téhle věci dověděla. O její inteligenci si nedovolím pochybovat :-). Někteří jedinci s autismem, kteří začali s FK s podporou facilitátora, se postupně osamostatnili a píší sami. Je dobré věci vyzkoušet a udělat si názor sám (v tomto případě sama :-)).

    OdpovědětVymazat
  7. Já vím, že to není stejné. Ale přispěju svým příběhem.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: To mi úplně vehnalo slzy do očí :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Přeji,ať se ti splní tvůj největší sen.

    OdpovědětVymazat
  10. Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  11. Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  12. Dissertation Writing Service - EssayErudite.com

    OdpovědětVymazat
  13. Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  14. VasTutNet точка  ru  удалим негативные отзывы о Вас,разместим положительные,Спецалист по удалению плохой негативной информации в сетиКак удалить себя из интернета Удалим всю негативную информацию ,разместим положительные отзывы.Привлечение трафика аналог яндекс директа и гугла Агентство репутации Вастутнет VasTutNet точка ру!

    OdpovědětVymazat
  15. Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":

    OdpovědětVymazat
  16. Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  17. Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  18. Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":

    OdpovědětVymazat
  19. <b>Пополение баланса Авито (Avito) за 50%</b> | <b>Телеграмм @a1garant</b>

    OdpovědětVymazat
  20. <a href=http://rrr.regiongsm.ru/33>

    OdpovědětVymazat

Poslední

 7. prosince 2021 v 19 hodin a 50 minut narostla našemu Matýskovi křídla.